Alpolic

Alpolic™ is de productnaam voor aluminium composiet sandwich beplating die al meer dan 40 jaar door Mitsubishi in Japan worden geproduceerd. Sorba past Alpolic al geruime tijd toe in projecten, waardoor er een goede relatie met Mitsubishi is opgebouwd. Deze relatie heeft een extra impuls gekregen toen Mitsubishi in 2014 een productie faciliteit in Wiesbaden, Duitsland, opende. Hierdoor kunnen wij Alpolic met kortere levertijden en scherpere prijzen aanbieden. Bovendien is het mogelijk om architecten en opdrachtgevers mee te nemen naar het speciale kleurenlab om voor hun project een eigen kleur te ontwikkelen.

Voor Sorba is Alpolic een vertrouwd en veel toegepast materiaal. Dit komt doordat het een kwalitatief hoogwaardig product is dat in een breed scala van uitvoeringen kan worden geleverd. Het is daarom op basis van zowel kwaliteitseisen als esthetiek een breed inzetbaar product. De hoge kwaliteit die door Mitsubishi wordt gegarandeerd maakt Alpolic dan ook uitermate geschikt voor toepassing op gevels en infrastructurele werken, zelfs in zwaardere milieus zoals stationsgebieden en zeeklimaat.

Alpolic/fr is in de basis een samenstelling van een minerale kern tussen twee platen aluminium. De verschillende uitvoeringen ontstaan door de bewerking van het aluminium. Er zijn twee basisbewerkingen voor het aluminium; coaten en anodiseren. Hiernaast zijn er nog uitvoeringen waarbij het aluminium vervangen wordt door een ander metaal. De verschillende kenmerken en varianten van Alpolic zijn hieronder verder toegelicht.

Kenmerken Alpolic

Wij gebruiken standaard Alpolic/fr dat bestaat uit een minerale kern met een lage dichtheid. Hierdoor is het materiaal ongeveer 15% lichter dan massieve aluminium platen met een vergelijkbare sterkte. Alpolic/fr heeft een dikte van 4.0 mm, maar er zijn ook varianten van lichtere en zwaardere kwaliteit. De lichtere variant is 3.0 mm dik en uitermate geschikt voor plafonds, binnenmuren en afscheidingen in de interieurbouw. De zwaardere kwaliteit is 6.0 tot 8.0 mm dik. De zware kwaliteit aluminium composiet Alpolic/fr is nodig voor grotere paneelafmetingen of hogere windlasten. Bij daken of perronkappen waarbij beloopbaarheid aan de orde is, kan deze dikkere variant Alpolic/fr een uitkomst bieden.

Brandveiligheid

Alpolic/fr bevat een brandvertragende minerale kern en voldoet daarmee al aan brandklasse B van de Europese Norm. Deze brandklasse wordt gedefinieerd als; “Moeilijk brandbare materialen, die een beperkte bijdrage leveren aan brandgevaar”. Toepassen van Alpolic/fr kan de brandveiligheid van uw project daarom al ten goede komen.

Voor projecten met hogere brandveiligheidseisen is er Alpolic A2. Bij deze variant is de samenstelling van de minerale kern aangepast, waardoor deze voldoet aan brandklasse A2 van de Europese Norm. Het materiaal is zelfs praktisch onbrandbaar.

Wat gecoat Alpolic onder andere uniek maakt is het gebruik van een Lumiflon coating. Vergelijkbare producten zijn vaak voorzien van een PVDF coating. De Lumiflon coating van Alpolic heeft een aantal voordelen ten opzichte van PVDF coatings:

  • Glansgraad van mat (5%) tot zeer glanzend (90%) mogelijk; PVDF is slechts van 25 – 40%.
  • Grenzeloos kleurenpallet
  • Betere chemische bestendigheid
  • Lagere reinigingsfrequentie
  • Betere krasbestendigheid

Daarnaast kan Lumiflon coating in tegenstelling tot PVDF op locatie bijgewerkt of gerepareerd worden, omdat Lumiflon een thermoplast is die lucht drogend is.

Verscheidenheid aan afwerkingen

De lumiflon coating maakt het daarnaast mogelijk om een grenzeloos kleurenpallet aan te bieden. Naast de standaardkleuren die door Mitsubishi worden aangeboden, is er de mogelijkheid om een eigen kleur te ontwikkelen voor uw project. Deze kan worden uitgevoerd in vier verschillende afwerkingen; Solid, Metallic, Sparkling en Prismatic. Al deze afwerkingen zijn verkrijgbaar in de standaard kleuren. Verder kan een patroon aan de coating toegevoegd worden om een alternatief te bieden voor bijvoorbeeld natuursteen, hout, metalen etc..

Voor Alpolic bestaat de mogelijkheid om het aluminium te anodiseren. Hierbij krijgt het aluminium een oppervlakte behandeling die een bescherming toegevoegd en het karakter van het materiaal behoudt. Doordat het een oppervlakte behandeling van het aluminium betreft wordt deze beschermlaag één met het metaal en geen extra laag op het aluminium. Het anodiseren van het aluminium biedt niet alleen bescherming, maar het is ook mogelijk het materiaal te kleuren en extra structuur te geven.

In de afwerking van de A15 tunnel in Bemmel heeft Sorba Projects geanodiseerd Alpolic toegepast.

Naast Alpolic, dat bestaat uit aluminium, zijn er ook alternatieven met ander metaalsoorten. Deze bezitten veelal dezelfde bewerkingsmogelijkheden als het aluminium composiet materiaal (ACM), maar worden niet voorzien van extra coating vanwege de corosiewerende eigenschappen van het materiaal zelf.

Titanium Composiet Materiaal (TCM)

De titanium variant van Alpolic wordt ook wel Titanium Composiet Materiaal (TCM) genoemd en is het best gewapend tegen corrosie. TCM is dan ook uitermate geschikt voor toepassing in dak- en gevelbeplating in roestgevoelige omgevingen. Titanium Composiet Materiaal is enkel leverbaar in een matte afwerking.

RVS Composiet Materiaal (SCM)

Het RVS Composiet materiaal is verkrijgbaar in zowel een haarafwerking als een matte afwerking. Door het gebruik van RVS is ook dit paneel goed te gebruiken voor roestgevoelige omgevingen op daken en gevels, maar ook infrastructuurprojecten.

Zink Composiet Materiaal (ZCM)

De zinken variant van Alpolic heeft in plaats van aluminium zinken beplating. Dit zink is met chemicaliën verweerd om het te beschermen tegen de elementen. Het is dan ook geschikt om toe te passen op gevels, daken en andere externe oppervlakken. Door de chemische behandeling krijgt het zink zijn kenmerkende grijze kleur, die later door blootstelling aan de elementen versterkt wordt.

De Hogeschool Utrecht had een aantal jaar na de oplevering van hun pand in Amersfoort problemen met de gevel. Deze moest daarom vervangen worden, maar vanwege de vereiste vuurrode kleur in het ontwerp bleek een alternatief moeilijk te vinden. De hoge kwaliteit coating van Alpolic bleek de perfecte uitkomst. Rood is bij veel coatings namelijk een snel vervagende kleur, maar de Lumiflon coating van Alpolic is beter beschermt tegen UV-straling en blijft daardoor, zelfs bij rood, langdurig kleurvast. De gevel is opgeleverd en het eindresultaat is te zien in ons portfolio.