Energie-opwekkende Gevel Kuijpers | Tekenen | Sorba

Samenwerking energie-opwekkende gevel Kuijpers beklonken

Winterswijk – Studio Solarix begon in 2016 met een concept voor energie-opwekkende gevels en twee jaar later is het dan zover. In samenwerking met Kuijpers, Kameleon Solar en Sorba Projects zal op het kantoorpand van Kuijpers in Helmond een energie-opwekkende gevel worden gerealiseerd. Het gevelconcept is van Studio Solarix, Kuijpers verzorgt de installatie, Kameleon Solar levert de zonnecellen en Sorba zal de gevelpanelen ontwikkelen, produceren en monteren. Sorba ontving op 17 april Aukje Kuypers (Kuijpers, Zakenvrouw van het jaar 2018), Wim Kuypers (Kuijpers) en Marloes van Heteren (Studio Solarix). Guust verpalen (Kameleon Solar) was helaas verhinderd in verband met deelname aan Building Holland.

zonnegevel Kuijpers | Sorba

Ontwerp Zonnegevel kantoorpand Kuijpers | Studio Solarix | Sorba

In 2016 heeft Studio Solarix met haar zonnegevel concept de Dutch Design week Solar Design Award gewonnen. Met deze prijs kon het concept verder ontwikkeld worden en partijen als Kuijpers en Kameleon Solar sloten zich aan om het project verder te ontwikkelen. Kuijpers wil het gevelconcept graag op het eigen kantoorpand toepassen. Kuijpers staat bekend om haar missie energieneutrale en duurzame installaties te leveren. Deze energie-opwekkende gevel op het eigen kantoorpand past goed in dit plaatje.

Energie-opwekkende gevel met zonnepanelen

Kameleon Solar, ontwikkelaar van op maat gemaakte zonnepanelen, stapte in als producent van de zonnecellen. Zij proberen de esthetische kant van zonnecellen te verbeteren, zodat de toepassing van zonnecellen vergroot kan worden. De samenwerking met Kameleon Solar leidde tot de presentatie van de eerste collectie panelen van Studio Solarix op de Dutch Design Week van 2017.

Ontwikkeling en assemblage

Als laatste moest een partner gevonden worden die ervaring heeft in de bouw van gevels en onderconstructies. Dit is hét vakgebied van Sorba en wij sluiten ons graag aan bij de pilot voor een energie-opwekkende gevel. In dit project zal Sorba haar kennis en kunde op het gebied van engineering en productie van gevelpanelen inzetten om tot een mooi eindresultaat te komen. Naar verwachting zal in september gestart kunnen worden met de productie en assemblage van deze energie-opwekkende gevelpanelen. De samenwerking zal leiden tot de eerste gevel waarbij gekleurde zonnepanelen worden geïntegreerd in een volledig op maat gemaakte design gevel.

Foto (Jan Maarten Lieverdink): v.l.n.r. onder: Aukje Kuypers – Kuijpers, Eric Hogeboom- Sorba, Wim Kuypers – Kuijpers, Marloes van Heteren – Studio Solarix.

v.l.n.r. boven: Mark Aalbers – Sorba, Roeland Burgers – Sorba, Gerald van de Vijfeijke – Kuijpers, Hans Jonkers – Kuijpers, Ron Lemmen – Kuijpers.

Niet op de foto; Guust Verpaalen – Kameleon Solar.

Meer over de energie-opwekkende gevel:

Zonnegevel van Studio Solarix en Kuijpers op Sorba panelen