Gevelrenovatie Hogeschool Utrecht te Amersfoort

In Augustus 2016 kreeg Sorba Projects de aanvraag voor een renovatieproject van de  Hogeschool Utrecht in Amersfoort. Door problemen met de gevel van het in 2010 opgeleverde gebouw moest deze vervangen worden. Er werd daarom gezocht naar een gevelspecialist die deze gevelrenovatie van 3500 m² kon uitvoeren, met behoud van de originele aanblik.

In dit project zag Sorba een nieuwe uitdaging, omdat we op deze manier voor het eerst als hoofdaannemer van een renovatieproject optraden. Alle taken binnen de gevelrenovatie zijn voor de rekening van Sorba gekomen, van het slopen van de huidige gevel tot het weer opbouwen vanaf het beton. De jarenlange ervaring in verschillende gevelprojecten zorgden ervoor dat Sorba Projects goed in kon spelen op de wensen van de Hogeschool Utrecht.

In het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw was de vuurrode gevel al opgenomen. Dit wilde de Hogeschool graag behouden, waardoor het moeilijk was een alternatief te vinden voor de huidige tegels. Dit komt doordat rood een erg moeilijke kleur is voor gecoate producten. Veel rode coatings verkleuren namelijk snel en daarom moest gezocht worden naar een kleurvaste oplossing. Met dit probleem zijn wij bij Sorba Projects al langer bekend en hebben daarom ook een passende oplossing, namelijk het aluminium composiet Alpolic. Dit materiaal is voorzien van een kleurvaste Lumiflon coating. Lumiflon is zeer goed bestand tegen UV straling en zal daarom langer de originele kleur behouden dan andere coatings. Door toepassing van diverse afmetingen Alpolic-panelen, in 3 verschillende kleuren rood, in 2 glansgraden, in een patroon waar geen repetitie in voorkomt, heeft de nieuwe gevel een uitstraling gekregen die overeenkomt met de huidige.

Het gebouw van de Hogeschool Utrecht is tijdens de gevelrenovatie gewoon in gebruik gebleven. Er moest daarom gezocht worden naar een oplossing die op de locatie voor minimale overlast zorgt . Het ontwerp bevat wel 25.000 kleine rode panelen, om de montagetijd op locatie zo kort mogelijk te houden werd gekozen voor prefab-panelen. De kleine rode panelen werden bij Sorba Projects geproduceerd en op drager-panelen geassembleerd. Deze prefab-panelen kunnen op de bouwplaats met behulp van een bouwkraan snel op de gevel worden aangebracht. De uitvoering geschiedt daarnaast in 7 fasen. Door het uitgekiende ontwerp en de montage in fasen werd de overlast  voor de omgeving en de gebruikers van de Hogeschool Utrecht tot een minimum beperkt. Eind 2017 heeft Sorba het project geheel volgens planning opgeleverd.

Gerelateerde pagina's