Sorba Is 100% BIM En Onderdeel Van De  VMRG BIM Werkgroep

Sorba is 100% BIM en onderdeel van de VMRG BIM werkgroep

Recent heeft Sorba Projects de laatste stappen gezet om volledig volgens het Bouwwerk Informatie Model (BIM) te kunnen werken. Er bestaat echter nog onduidelijkheid over de richtlijnen en detailniveaus van de informatie levering. Om voor de sector gevelbouw een gestandaardiseerde Informatie Levering Specificatie (ILS) op te zetten heeft de VMRG Sorba gevraagd zitting te nemen in de VMRG BIM werkgroep.

Bij Sorba gebruiken de engineers Autodesk Inventor voor het 3D modelleren van gevels. Deze software is niet volledig compatibel met het bestandsformaat IFC.  Door gebruik te maken van aanvullende software is Sorba nu wel in staat om BIM modellen in IFC formaat uit te wisselen.  We zijn dus trots te kunnen melden dat Sorba vanaf heden 100% BIM kan werken. Een hoge mate van BIM detaillering is arbeidsintensief en zorgt ervoor dat de werkbaarheid van het model afneemt. Een balans tussen detaillering en werkbaarheid is daarom vereist. Daarom kijken we graag met de klant naar het benodigde niveau van geometrische detaillering en de te benoemen eigenschappen van onderdelen, om zo het gewenste resultaat te leveren.

Aangezien de huidige LOD niveaus geen duidelijkheid bieden voor gevelbouw elementen, heeft Sorba eigen detailleringsniveaus opgesteld voor de geometrie (SDN1, SDN2, SDN3). Idealiter zien wij een sector brede Informatie Levering Specificatie, welke meer duidelijkheid biedt binnen de sector en gestandaardiseerde waarden voor klanten.

Om deze reden is Sorba aangeschoven bij de werkgroep VMRG BIM. Binnen deze werkgroep zal een gestandaardiseerde Informatie Levering Specificatie (ILS) voor de gevelbouw opgezet worden. De verwachting is dat deze gevelbouw ILS begin 2019 wordt gepubliceerd.